Kun aikaa on rajallisesti osa 1

Maailman Suurin Mikko, Mikko Ovaskainen  otti minuun yhteyttä taannoin ja kyseli suunnitelmaa, miten oikein yhdistän työn, perheen, harjoittelun, opiskelun ja vapaa-ajan. En ole siinä aina itsekään onnistunut, mutta ajattelin koostaa ohjeita elämän järjestämiselle.

Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä enemmän elämässämme on velvollisuuksia. Velvollisuuksia tulee jo lakisääteisesti, ja varsinkin kotoa pois muuttaessa edessä on uusia vastuita. Urheilijan arki muuttuu paljon siitä, mitä se on ollut 18-vuotiaana kotoa asuessa verrattuna 28-vuotiaan urheilijan arkeen. Eräänä päivänä huomaat eläväsi keskellä kaaosta, jossa työ, opiskelu, harrastukset, parisuhde, koira velat ja ystävät taistelevat ajastasi. Tunteja on vuorokaudessa 24, joista käytettynä on 38 tuntia. Elämämme on kuin yritys. Hetkellisesti yritys voi tuottaa tappiota, mutta jos se on jatkuva tila, ajaudumme konkurssiin. Aikaresurssimme voivat olla pakkasella tovin ja voimme elää väsymyksen ja stressin rajamailla, mutta jos tästä tilasta tulee ennemminkin sääntö kuin poikkeus olemme niin sanotusti lirissä.  Kysymys siis kuuluu, miten tehdä lisää tunteja päivään ja miten saada elämään tasapainoa?

Anni 16-vuotta ei kauheasti vielä mietiskellyt maailman murheita. Äiti tai isä heitti harjoituksiin ja pois, ruoka löytyi pöydästä ja liikuntaohjaajan työstä saadut eurot menivät ihan omiin menoihin. Helppoa ja yksinkertaista.

Anni 16-vuotta ei kauheasti vielä mietiskellyt maailman murheita. Äiti tai isä heitti harjoituksiin ja pois, ruoka löytyi pöydästä ja liikuntaohjaajan työstä saadut eurot menivät ihan omiin menoihin. Helppoa ja yksinkertaista.

1. Istu alas ja keskity

Miten tunnistaa tikittävä aikapommi ympärillämme, on loppujen lopuksi helppoa. Kuuntelemalla läheisiäni olisin välttänyt monet aikataululliset ja elämänhallinnalliset yliajot. Kyllä äiti, veli, ystävät ja kumppani näkevät, missä todelliset rajat menevät, jopa paremmin kuin me itse. Kun pyörä pyörii liian kovaa, tulee kiireestä huolimatta ottaa aikalisä. Voisin oikeastaan kirjoittaa aivan erillisen kirjoituksen siitä, miten sen oman oravanpyörän käsistä lähtemisen sitten huomaa, joten panostan tässä kirjoituksessa lähinnä suunnitteluun.

Ensimmäinen tehtävä on oikeastaan vetää syvää henkeä, juoda kuppi teetä ja katsella ulos ikkunasta. Kun elämän tasapainosta saa edes hetkeksi kiinni, voi keskittyä rauhassa miettimään, mitkä asiat ovat tärkeitä. Jotta ymmärrämme ne oman elämämme tärkeimmät asiat, tulee meidän välillä pysähtyä ja miettiä, mitä ilman tämäkin päivä olisi tuntunut turhalta.

2. Listaa asiat, joita haluat tehdä ja joita on pakko tehdä

Kynä ja paperi ovat minulle maailman tärkein väline. Kulutan todella paljon ajastani suunnittelemalla tulevia viikkoja, päivitän kalentereita ja etsin epäkohtia.  Listaan paljon tehtäviäni ja arvotan niitä. Ennen kuitenkin tehtävälistoja, tulee jokaisen osata järjestää asiat järjestykseen oman arvomaailmansa mukaan.

Listaan omat tärkeät asiani:

1. Perhe ja ystävät 2. Urheilu 3. Opiskelu 4. Työt 5. oma-aika ja lepo

Seuraavaksi listaan asiat, jotka vievät minulta eniten aikaa:

1. Urheilu 2. Työt 3. Opiskelu ja 4. Perhe ja ystävät 5. Oma-aika ja lepo

Suomeksi sanottuna siis kulutan huomattavasti enemmän aikaa arvomaailmassani alempana vaikuttaviin asioihin. Tähän minun tuli tehdä muutos.

3. Mittaa kuluttamasi aika listattuihin asioihin

Tämä on maailman yksinkertaisin tehtävä. Viikossa on 168 tuntia, joten sillä ajalla tulee hoitaa yllämainitut seikat.

Yksi asia, josta voimme tinkiä hetkeksi,  on uni. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos tiedät voivasi hoitaa seuraavan  kahden kuukauden aikana työsi siihen tilaan, että voit jättäytyä tai vähentää niitä huomattavasti, voit ottaa ylimääräisiä tunteja hetkellisesti unestasi. Silloin tulee kuitenkin muistaa, että tämä valinta kostautuu urheilun, terveyden ja tukiverkoston ajassa. Jos olemme väsyneitä, olemme myös tehottomia. Tarvitsemme lepoa vähintään 8 tuntia päivässä, mutta kannattaa tavallisena arvona valita 10 tuntia, jotta meillä olisi edes realistinen sauma istahtaa välillä päivän aikanakin lepäämään. Se tekee siis 70 tuntia, joten jäljelle jää aikaa 98 tuntia.

Tehokasta opiskelua

Koska halusin muuttaa elämääni siten, että minulla on enemmän aikaa läheisilleni, valitsin suoraan yhden päivän viikosta jolloin panostan vain sosiaalisiin suhteisiin. Se tarkoittaa siis 8 tunnin vähentymistä ajasta. Tämän voin omantunnon mukaan kuluttaa sitten elokuvissa käyntiin, äidin ja isän kanssa syömiseen, kahvitteluhetkeen, kimppakävelyyn tai muuhun vastaavaan.

Harjoitteluun kuluva aika itselläni on erittäin runsas ja vaikka nyt olen antanut opiskeluille aikaa, muutos on tulossa. Jos harjoittelen salilla noin 20-28tuntia viikossa tulee minun käyttää palauttavaan ja lihashuoltoon 10-14tuntia. Aikaa jäljellä 48 tuntia.

Tässä kohtaa hälytyskellojen tulisi jo soida, sillä kaksi asiaa puuttuu työ ja opinnot. Omaa aikaa en edes uskalla saavani. 

Suomeksi sanottuna on aika miettiä mikä on minulle tärkeintä ja omalla kohdallani voiton vei opiskelu. Jos olisin valinnut toisin, olisin siis päätynyt tekemään sen ajan opiskeluiden eteen, jota työltä jää yli. Nyt kohdallani se menee toisin. Taloudellisesti tämä ei ole kannattavaa, mutta mielenterveydellisesti ja elämänlaadullisesti olen erittäin onnellinen. Opiskeluihin saisin kulutettua hyvin tuon 48 tuntia, mutta minulle riittää vähempi. Aikaa töille jäi noin 10 tuntia, joten se tosiaankin tarkoitti punttikoulujen ja valmennussuhteiden vähentämistä.

4. Kaikessa ei voi olla paras

Urheilun pariin ajautuu perfektionistejä. Haluamme olla parempia, vahvempia, nopeampia. Sama elämänasenne siirtyy useasti muuhunkin tekemiseen. Olen huomannut polttavan tarpeen opiskella enemmän. Välilä havahdun kellon olevan 23:45 yöllä ja istun edelleen lukemassa, vaikka olen sopinut itseni kanssa lopettavani päivät kello 21:00. Kiireisessä elämässä on myös pakko priorisoida muuta elämää. Samaan satuun ei mahdu montaa onnellista loppua, joten meidän pitää valitettavasti usein päättää, missä asiassa haluamme olla menestystarinoita, missä asioissa taasen riittää pelkkä kohtalainen onnistuminen tai jopa epäonnistuminen.

Tosiasia on se, että aikaa on käytettävänä 48 tuntia, et voi samalla tehdä kotiisi suursiivousta, ottaa uutta koiranpentua, opiskella itsestäsi lääkäriä huippuarvosanoin ja valmentaa 40 ihmistä sekä olla joka viikonloppu seminaaripäivillä. Palataan siis priorisointilistaan. Koska minun arvoni tulevat läheisistä, tulee minun ensisijaisesti kyetä olemaan myös välillä kotona. Tämän jälkeen arvolistallani on urheilu. Se tarkoittaa siis sitä, että kirja menee kiinni kello 21:00, jotta kykenen suoriutumaan aamuharjoituksista virkeänä. Jos tämä panostus riittää tenttiarvosanaan 3 niin sille ei voi mitään. Jos asia ottaa nuppiin, tulee minun palata uudestaan kohtaan kaksi, ja miettiä, olenko sittenkin asettanut urheilun ja opinnot väärään järjestykseen.

Kaikessa ei voi aina onnistua, ja yleensä onnistumme niissä asioissa, joihin panostamme. Jos harjoittelet 85% tempausta, et ole niin hyvä työntäjä. Se harmittaa, välillä hyvinkin paljon.

Kaikessa ei voi aina onnistua, ja yleensä onnistumme niissä asioissa, joihin panostamme. Jos harjoittelet 85% tempausta, et ole niin hyvä työntäjä. Se harmittaa, välillä hyvinkin paljon.

Nämä ovat lähtökohdat aikataulujen hankkimiselle. Seuraava osani käsittelee enemmän käytännön työkaluja ja välineitä saada minuutista tehtyä kaksi.

Tässä siis Mikolle ensimmäinen osa. KUITENKIN tärkein asia on, että me jokainen elämme täällä vain kerran. Jokaisen valintamme tulee tuottaa hyvää oloa omaan elämäämme. 

Jos hyvänolon tunne on suurempi neljän harjoituskerralla viikossa kuin 10 kerralla, harjoitelkaa 4 kertaa. Silloin ette ehkä nouse maailmanluokan keihäänheittäjäksi tai seiväshyppääjäksi, mutta olette saaneet aikaa tehdä jotain muuta, mikä tekee elämästä täydellistä.

xoxoxo

Anni

ps.  Kevään punttis: enää 1 paikka jäljellä!

pss. Jos olette innostuneita painonnostosta suosittelen lämpimästi tutustumaan  CF8000-tarjontaan. Olen itse ohjelmoimassa kevättä ja valmentamassa yhdessä Mikan, Tatun, Samin ja Annan kanssa. CF 8000 punttiksessa on nyt myös tarjous, että ostamalla Tammikuun pääsee käymään joulukuun tunnit ilmaiseksi 🙂 kannattaa siis tsekata.

Posted in Articles | Kommentit pois päältä artikkelissa Kun aikaa on rajallisesti osa 1
Comments are Closed